Ydinaseeton Jyväskylä, 25.10.2023 Suur-Jyväskylän lehti

25.10.2023

Jyväskylän tulee allekirjoittaa maailmanlaajuinen kaupunkivetoomus ydinaseiden kieltämiseksi.

Ydinaseeton Jyväskylä

Ydinaseiden käytön uhka on kasvanut Euroopassa selvästi. Erityisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Suomen liittyminen Naton jäseneksi ovat arkipäiväistäneet järkyttävällä tavalla puheita ydinaseiden käytön mahdollisuudesta. Jotkut paikkakunnat Suomessa suorastaan kilpailevat tukikohdan saamisesta alueelleen.

Ydinaseilla käytävässä sodassa ei ole voittajia. Ydinaseiden keskeisiä maaleja ovat kaupunkiseudut ja niistä etenkin lentokenttien lähialueet. Tikkakoskella sijaitseva Ilmavoimien esikunta toimii ilmavoimien komentajan esikuntana, joka vastaa Suomen ilmapuolustuksen johtamisesta normaalioloissa ja kriisiaikana. Ydinaseet ovat vakava uhka, ja niitä vastaan on toimittava kansainvälisesti, kansallisesti ja paikallisesti.

Suomessa kunnilla on merkittävää, viimekätistä vastuuta väestönsuojelusta aseellisen konfliktin tai konfliktin uhan aikana huolimatta siitä, että pelastustoimi siirtyi vuoden 2023 alusta hyvinvointialueille.

Jyväskylän kaupungin strategiassa kaupungin arvoiksi määritellään vastuullisuus ja turvallisuus, joilla tarkoitetaan mm. vastuun kantamista asukkaista, luonnosta ja ympäristöstä sekä kuntalaisten turvallisuuden edistämistä. Demokraattisessa ja osallistavassa kansalaisyhteiskunnassa yhteistoiminta ja vaikuttamismahdollisuus voivat helpottaa aikamme suurten kriisien lamauttavaa, ahdistavaa ja jopa sairastuttavaa vaikutusta.

Yksi konkreettinen keino toimia paikallisesti ydinaseita vastaan on, että Jyväskylä allekirjoittaa kansainvälisen ydinaseet kieltävän liikkeen ICAN:in kaupunkivetoomuksen, jossa tuetaan liittymistä kansainväliseen ydinaseet kieltävään sopimukseen. Jyväskylän kaupunginvaltuustossa 18 valtuutettua eri ryhmistä jätti asiaa koskevan valtuustoaloitteen 24.5.2023. Tätä tukemassa on netissä paraikaa kuntalaisaloite.

Keski-Suomen Rauhanpuolustajien pienimuotoinen kysely Mataran markkinoilla 30.9. kertoi selvää kieltään, että kansalaiset haluavat rauhaa. Ydinaseita tai USAn tukikohtia ei Suomen maaperälle kaivata.

Jyväskylän tulee allekirjoittaa maailmanlaajuinen kaupunkivetoomus ydinaseiden kieltämiseksi.

 

Riitta Tynjä
Keski-Suomen rauhanpuolustajien puheenjohtaja