PUTININ LOPETTAVA SOTA 28.2.2022

28.2.2022

Tällä hetkellä tarvitaan kaikkien rauhanvoimien yhteisiä ponnistuksia Suomessa, Ukrainassa, Venäjällä ja koko maailmassa rauhan puolesta sotaa vastaan. Rauhanliike voimistuu ja pakottaa lopulta lopettamaan järjettömät sotatoimet.

 

PUTININ LOPETTAVA SOTA

Venäjän yksinvaltaisen presidentin Vladimir Putinin päätös aloittaa hyökkäyssota Ukrainassa on täysin tuomittava ja asettaa koko maailman turvallisuuden vaakalaudalle.  Venäjän johdon toimet huokuvat imperialismia ja isovenäläisyyttä.  Putinin hallinnon sotatoimilla ei ole Venäjän kansalaisten hyväksyntää.

Putinin lausunnot hyökkäyksestä ovat olleet äärimmäisen nationalistisia ja militaristisia. Hän on verrannut nykyistä tilannetta ja Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon tavalla, joka rinnastaa epähistoriallisella tavalla Naton ja Natsi-Saksan. Venäjän kokema sotilaallinen uhka Naton taholta ei oikeuta tätä hyökkäystä, vaan vastuun kantavat yksin Putin ja hänen tukijansa.

Putin on syyttänyt V.I. Leniniä ja bolševikkeja Ukrainan synnystä ja olemassaolosta. Toisin kuin Putin, Leninin kansallisuuspolitiikkaan kuului kansojen itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen aina eroamiseen saakka. Leninin ansiosta myös Suomella oli mahdollisuus itsenäisyyteen. Putin on vanhoillinen äärinationalisti, jolle sota on sortopolitiikan jatkamista toisin keinoin.

Euroopassa on välittömästi kutsuttava koolle kansainvälinen kokous, jossa aletaan valmistella rauhanneuvotteluja Venäjän, Ukrainan ja Naton välillä. Nyt tarvitaan imperialistiseen suurvaltapolitiikkaan sitoutumattomia maita. Naton on myös kannettava vastuunsa ja pidättäydyttävä pahentamasta tilannetta omilla toimillaan. Vaarana on, että sota laajenee ja syöksee tuhoon yhä uusia maita.

Tällä hetkellä tärkeintä on suojella siviiliväestöä kaikin mahdollisin keinoin. Tarvittaessa Suomen on valmistauduttava ottamaan vastaan alueelta henkensä edestä pakenevia ihmisiä, jotka tarvitsevat turvapaikkaa. Ukrainaan tulee toimittaa humanitaarista apua. 

Asevienti Suomesta Ukrainaan ei voi tulla kyseeseen. Suomi ei voi olla uskottava rauhan rakentaja, jos se toimittaa aseita sotatoimialueelle.  Suomen ei tule lisätä asevarustelua eikä yhteisiä sotaharjoituksia Naton joukkojen kanssa. Itämeren alueella ja Pohjolassa tarvitaan ensi sijassa liennytystä ja rauhanaloitteita eikä sapelien kalistelua.

Tällä hetkellä tarvitaan kaikkien rauhanvoimien yhteisiä ponnistuksia Suomessa, Ukrainassa, Venäjällä ja koko maailmassa rauhan puolesta sotaa vastaan. Rauhanliike voimistuu ja pakottaa lopulta lopettamaan järjettömät sotatoimet.

Vesa Lankinen

puheenjohtaja

SKP:n Kypärämäen osasto ry