KYMMENIEN MILJARDIEN HUKKAINVESTOINTI ON PERUTTAVA, 14.12.2022

14.12.2022

Hävittäjien ja pommikoneiden sijasta Venäjä tuhoaa Ukrainaa ohjuksilla ja lennokeilla. Myös Ukraina on käyttänyt tehokkaasti lennokkeja, raketinheittimiä ja merimaaliohjuksia. Ukrainan sota osoittaa, millaisia asejärjestelmiä tulevaisuudessa sotimiseen tarvitaan.

 

Eduskuntapuolueet on päättäneet hankkia Suomen sotavoimille Hornet-hävittäjien korvaajiksi 64 F-35-hävittäjää amerikkalaiselta Lockheed-Martin -yhtiöltä. Hankittavan aseistuksen ja ylläpitokustannusten kanssa lopulliseksi hankintahinnaksi kertyy kymmeniä miljardeja euroja.

Hävittäjien hankintaa on arvosteltu monen asiantuntijan ja rauhanliikkeen toimesta tolkuttomien kustannusten, koneen epäluotettavuuden sekä nopeasti vanhaksi käyvän teknologian vuoksi. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan tarjoaa nyt myös uusia sotilaallisia näkökulmia Suomen hävittäjähankintaan. Tietysti toivon, että kaikki sotiminen lakkaa heti, mutta ainakaan hävittäjillä ei Suomea puolusteta.

Tähän asti nykyaikaisilla hävittäjillä on ollut sotimisessa merkitystä etenkin hyökkäysaseina täydellisen ilmaherruuden oloissa. Venäjällä on Ukrainaan verrattuna moninkertainen määrä hävittäjiä ja siten myös ilmaherruus Ukrainan alueella. Voisi olettaa, että kuulisimme päivittäin Venäjän suorittamista massiivisista pommituslennoista Ukrainassa. Kuitenkaan sama, mikä toimi Syyriassa, ei toimi Ukrainassa. Syyriassa ei ollut pelkoa tehokkaasta ilmatorjunnasta, mutta Ukrainassa tilanne on toinen.

Oman ilmatorjuntakalustonsa ja lännen modernin aseavun turvin Ukraina on kyennyt luomaan riittävän pelotteen torjua Venäjän ilmavoimien hyökkäykset. Hävittäjien ja pommikoneiden sijasta Venäjä tuhoaa Ukrainaa ohjuksilla ja lennokeilla. Myös Ukraina on käyttänyt tehokkaasti lennokkeja, raketinheittimiä ja merimaaliohjuksia. Ukrainan sota osoittaa, millaisia asejärjestelmiä tulevaisuudessa sotimiseen tarvitaan.

Suomen hävittäjähankinta on jättiluokan emämunaus Suomelle ja jättipotti suomalaisten verorahoja amerikkalaisyhtiölle. Kymmenien miljardien hukkainvestoinnin perumiseksi on aloitettava neuvottelut heti! Poliittisten päättäjien tulee rohjeta tunnustaa virheensä. Kenraalit ja aselobbarit ovat vieneet heitä kuin litran mittaa.

Tulevina vuosina turhiin hävittäjiin kaavailluilla miljardeilla olisi käyttöä vaikkapa valtion velan hoitamisessa, ilmastonmuutoksen torjumisessa, hyvinvointialueiden rahoituksessa ja perusturvan parantamisessa.

Riikka Kaikkonen

SKP:n Jyväskylän piirijärjestön puheenjohtaja