Pääomat ja isot egot hyötyvät sodista, Ksml 10.6.2025

10.6.2025

Siksi tarvitsemme enemmän kriittisyyttä, vähemmän sokeaa seuraamista ja ennen kaikkea rohkeutta sanoa ääneen, että olemme vain nappuloita heidän valtapelissään, jos emme ala ajatella itse.

Pääomat ja isot egot hyötyvät sodista

On ollut tyrmistyttävää seurata tätä viimeaikaista, suorastaan irvokasta, likaista, vulgaaria ja groteskia sanasotaa kahden maailman rikkaimman ja vaikutusvaltaisimman kapitalistin, Donald Trumpin ja Elon Muskin, välillä. Näiden miljardöörien keskinäinen nokittelu paljastaa, kuinka raadollista kapitalismi on: se rakentaa yhteiskunnista näyttämön, jolla ihmisten tunteilla ja tulevaisuudella pelataan kuin pelinappuloilla.

Trumpin ja Muskin narsistinen ego, diabolinen karisma, retoriikka, mediaesitys ja “viestit” eivät ainoastaan ruoki vihaa ja vastakkainasettelua, vaan muovaavat kokonaisia identiteettejä – ihmiset valjastetaan puolustamaan “omia” johtajiaan ja heidän bisnesintressejään, aivan kuin kyse olisi vapaudesta ja oikeudesta.

Todellisuudessa kyse on kuitenkin rahasta, vallasta ja henkilökohtaisten etujen tavoittelusta. Heidän valtataistelunsa ei koske kansan etua tai yhteistä hyvää, vaan omia imperiumeja, osakkeita ja liiketoiminnan laajentamista.

Kun ihmiset ottavat puolia ja antavat jopa henkensä näiden riitapukarien vuoksi, he pelaavat suoraan näiden miljardöörien pussiin.

Kapitalismin koneisto pyörii heidän kustannuksellaan: tavalliset ihmiset jäävät aina jalkoihin, kun pelissä on miljardien bisnekset ja henkilökohtaiset valtapyrkimykset.

Meidän pitäisi ymmärtää, että sota ja vastakkainasettelu – oli se sanasotaa tai jotain pahempaa – hyödyttää aina taloudellista ja poliittista eliittiä.

Tavalliset ihmiset joutuvat uhraamaan aikansa, rahansa ja pahimmassa tapauksessa henkensä, jotta miljardöörien etuja voidaan puolustaa ja heidän markkina-arvonsa pysyy korkealla.

Nämä samat mekanismit toimivat myös silloin, kun tällaiset konfliktit laajenevat valtioiden välisiksi sodiksi: ideologiat ja tunteet paketoidaan kauniisiin sanoihin, mutta taustalla on silti vain pääoman ja vaikutusvallan etujen puolustaminen.

Siksi tarvitsemme enemmän kriittisyyttä, vähemmän sokeaa seuraamista ja ennen kaikkea rohkeutta sanoa ääneen, että olemme vain nappuloita heidän valtapelissään, jos emme ala ajatella itse.

Miguel Lòpez
yliopistonopettaja
Jyväskylä