Epätoivo iskee yön pimeinä tunteina, 5.11.2021

5.11.2021

Kun tiedetään ennaltaehkäisyn ja matalan kynnyksen palvelujen edullisuus niin yhteiskunnan kuin yksilönkin kannalta, on täyttä hulluutta kunnilta jättää Mobile nyt pitkälti lahjoitusten varaan.

 

Epätoivo iskee yön pimeinä tunteina

On erinomaista, että sote-palveluja kehitetään ja toki myös kriisipalveluihin tulee muutoksia uuden sote-lain myötä. Olen kuitenkin kauhistuneena seurannut Kriisikeskus Mobilen ahdinkoa sivusta. Työntekijämäärä on pudonnut puoleen. Lähi-Tapiolan lahjoituksellakin saadaan vain kaksi henkilötyövuotta lisää. Kuitenkin Mobilen työntekijät pelastavat ihmishenkiä.

Kuukausi sitten hämmennyin, kun ystävälleni ei vastattu Mobilesta, eikä soitettu heti takaisinkaan. Nettisivuilta huomasin silloin, että marraskuun alusta Mobilen kriisipuhelin on öisin kiinni, vuoden 2022 alusta aukioloajat ovat vielä suppeammat.

Kaikki ymmärtävät, että mielensyövereiden pedot hyökkäävät tai yksinäisyyden painolasti uhkaa musertaa yleensä nimenomaan öiseen aikaan. Moni saattaa olla esim. töissä tai muussa aktiviteetissa arkisin, mutta viikonloppu on pitkä aika viettää yksin. Yksinäisyys onkin yksi kasvavista ongelmista yhteiskunnassamme. Yksinäisyys ajaa synkkyyteen ja joskus äärimmäisiinkin tekoihin.

Keski-Suomen maakuntaan perustetaan toki vuoden alussa kuntien yhteinen sosiaali- ja kriisipäivystysyksikkö, jonka tulisi vastata koko maakunnan alueella kiireellisiin sosiaalityön tarpeisiin sekä akuuttia kriisiapua edellyttäviin äkillisiin traumaattisiin kriisitilanteisiin viranomaistyönä. Ei ole mitään tietoa siitä, miten uusi yksikkö alkaa toimia ja miten se voi vastata Mobilen yötoiminnan loppumisen jättämään kysyntään.

Pidän todennäköisenä, että yhä useampi joutuu turvautumaan öisin numeroon 112, kun edullinen, isoilta osin vapaaehtoisvoimin toiminut Mobile näin supistuu. Kun tiedetään ennaltaehkäisyn ja matalan kynnyksen palvelujen edullisuus niin yhteiskunnan kuin yksilönkin kannalta, on täyttä hulluutta kunnilta jättää Mobile nyt pitkälti lahjoitusten varaan.

Riikka Kaikkonen,

SKP:n Jyväskylän piirin puheenjohtaja,

aluevaaliehdokas