Mikä on Sepänkeskuksen tulevaisuus? 31.1.2024 Suur-Jkl-lehti

31.1.2024

Me käyttäjät ymmärsimme, että taksat eivät tule pysymään ennallaan. Osalle jo olemassa olevat taksat olivat kipurajoilla. Hieman pelkoa aiheutti tieto, että liikuntatoimi on kunnostautunut taksojen nostamisessa. Uskoimme kuitenkin, että maksut eivät nousisi ihan mahdottomasti.

Mikä on Sepänkeskuksen tulevaisuus, kun maksut uhkaavat nousta?

Kaupungin 2024 budjettiin kohdistui monia isoja leikkauksia. Yksi niistä oli KYT:n avustuksen leikkaaminen, jonka seurauksena Sepänkeskuksen ovet sulkeutuisivat vuoden vaihteessa. Virkamiehet ja päättäjätkin tuntuivat ymmärtävän käyttäjien ahdingon. Haettiin ratkaisua, jolla järjestöjen toiminta voisi talossa jatkua. Tällainen löytyi, kun selvisi, että Sepänkeskus olisi mahdollista liittää kaupungin liikuntatoimella olevaan tilavarausjärjestelmään.

Me käyttäjät ymmärsimme, että taksat eivät tule pysymään ennallaan. Osalle jo olemassa olevat taksat olivat kipurajoilla. Hieman pelkoa aiheutti tieto, että liikuntatoimi on kunnostautunut taksojen nostamisessa. Uskoimme kuitenkin, että maksut eivät nousisi ihan mahdottomasti. Vakituisilla käyttäjillä on säännöllisesti viikoittaisia kokoontumisia koko kevät- ja syyskauden. Näiden ansiosta tilojen käyttö on aktiivista ja suunnitelmallista. Tämä on taannut tulojen suhteen vakautta talon ylläpitoon. Ns. kausimaksulla vakituiset käyttäjät ovat saaneet tilat käyttöönsä edullisesti.

Kylmä totuus iski, kun 22.1. liikuntatoimen edustajat esittelivät talon käyttäjille kaavailuja tulevista taksoista. Ei ole mitään edullisia kausimaksuja, on vain tuntitaksat. Moni laski esitystä kuunnellessaan, että ehdotetuilla taksoilla tila maksaisi varauksen pituudesta riippuen 1-2 viikossa saman kuin tähän asti koko kevätkautena. Toiminnan jatkaminen entisellään olisi täysin mahdotonta. Osa arveli joutuvansa lopettamaan kokoontumiset saman tien. Kaikki joutuisivat vähentämään toimintaansa, mikä heijastuisi tulojen vähenemiseen ja loisi paineita taksojen nostamiselle. Kun tämä kierre jatkuisi, ennen pitkää talo tyhjenisi käyttäjistä. Ei kai sellainen kuitenkaan ole ollut tarkoitus?

Lautakunta päättää taksoista 7.2. ja ne astuvat voimaan 1.3. Jos taksat eivät käyttäjille esitellyistä laske reippaasti, kasvaa monella kansalaisjärjestöllä tarve hakea kaupungin avustusta. Mutta kas, niiden hakuaika päättyy 31.1. Sattumaako?

Riitta Tynjä
eläkeläinen, JYväskylä